Jak uspořádat kuchyň?

Vaříte z donucení nebo je to pro vás hobby a vášeň? V každém případě neuškodí, když se budete v kuchyni cítit dobře a díky dokonalému rozvržení prostoru vám bude práce odsýpat hezky od ruky.

 

Dosáhnete na všechny police?

Pro pohodlnou práci při vaření je důležitá správná výška kuchyňské linky i dřezu. Neměli byste se nad pracovní deskou při krájení a přípravě hrbit, ale třeba k hrnci na sporáku byste měli mít nadhled, abyste měli úplnou kontrolu nad tím, co se vaří. I výška umístění trouby má své chytré řešení – věděli jste, že když je trouba pod sporákem, téměř vždy se spálíte při manipulaci s nádobím, ale když ji dáte alespoň 80 cm nad zem, předejdete mnoha úrazům? Myslete na to, že jizvy z vyhřáté trouby zůstávají na kůži patrné dlouho...

 

Harmonické zóny

Pro harmonickou kuchyň platí jedno moudré pravidlo: Omýt, nakrájet, vařit. Symbolizuje to jednak správný postup příprav a jednak rozvržení dřezu a sporáku. Zóny těchto činností by spolu měly přesně v tomto pořadí sousedit. Nejprve dřez, pak pracovní plocha a pak sporák. Ať už bráno zleva doprava nebo naopak. Ušetříte tím hodně pobíhání, složitou manipulaci a drobky a nečistoty na zemi. K práci plně využívejte i plochu jídelního stolu, vytvoříte tak větší pracovní prostor.

 

>>> Jídelní stůl WIKTOR<<<

  

Myslete na teploty

Ani počítač nebude chtít spolupracovat, když ho vystrčíte ven na mráz. Stejně tak lednice by neměla těsně přiléhat ke sporáku a troubě, a v okolí trouby by neměly být teplem snadno zkazitelné potraviny - třeba máslo, uzeniny, mléko. Ušetříte tím hodně energie a zajistíte dlouhou živnost všech spotřebičů i potravin.

 

Na velikosti záleží

Pokud se při rekonstrukci nebo plánování nové kuchyně poradíte s odborníkem, pravděpodobně dokáže s prostorem vaší kuchyně vykouzlit divy. Ať už je malá nebo naopak rozlehlá, že skoro nevidíte z jednoho konce na druhý. Pro malý prostor jsou lepší otevřené police, které opticky dodají místnosti na vzdušnosti. U velkých prostorů najdete všechny pracovní náležitosti, jako je sporák a dřez, v ostrůvku uprostřed, a zadní stěna slouží obvykle k ukládání nádobí a potravin.

>>> Kuchyňská skříňka DOMEL<<<

 

Na co nezapomenout?

Nejvíce oceníte v kuchyni takový detail, jakou je digestoř. Rozhodně na ní nešetřete, odsávání par je prospěšné nejen voňavému ovzduší, ale také zamezení vlhkosti v pokoji a tedy je významnou prevencí před vznikem plísní v bytě. A koneckonců, neméně důležitým prvkem je také osvětlení – až se budete chtít večer tajně vkrást do ledničky a přitom nevzbudit moc pozornosti, bude se vám jistě hodit nenápadné led osvětlení pod kuchyňskou linkou. A pro precizní krájení a porcování třeba vánočního kapra oceníte jasné a ostré světlo, ať už bodové nebo centrální. 

 

Jak naplnit police?

To, co používáte často, si uspořádejte na nejlépe dostupná místa. Méně používané nádobí, potraviny a pomůcky naskládejte do horních polic a na ta hůře dostupná místa. Zrychlí a zefektivní to každé vaše vaření, i kdyby mělo jít jen o ohřívání pizzy.

 

Tip pro vás: Naše babičky moc dobře věděly, proč je dobré mít v kuchyni křeslo nebo malé kanape, aby si mohly během náročné práce občas v klidu odpočinout, než se jídlo dopeče. Zkuste to také.